2021.12.02. - Melinda, Vivien

Egészséges étel függőség

Egészséges étel függőség
Egészséges étel függőségAz anorexia és a bulémia után a 90-es évek végén újabb betegséget diagnosztizáltak, melynek pontos neve ortorexia nervosa. Egészséges étel függőséget jelent, és az anorexiával és bulémiával ellentétben ez kizárólag a magasan képzett, sikeres, jól kereső, fiatal nők kórképe. A tökéletesség, így a tökéletes egészség vágya is, társadalmi elvárás. Sokan vannak, akik diétába kezdenek, de ez csak meghatározott ideig ajánlott. A függő személy képtelen arra, hogy a szigorú szabályokat feloldja és visszatérjen normális étkezési szokásaihoz.
bohócdoktor vizit szja 1%
Élete és mindennapjai az étkezés köré szerveződik, mindennél fontosabbá válik az ételek minősége és megfelelő elkészítése. Annak ellenére, hogy ezen ételek élvezeti értéke alacsony, az evés és a vele való foglalkozás örömet okoz.


Az ortorexia nervosa tíz jele:

1. Naponta több mint három órát tölt az egészséges ételek témájába tartozó gondolatokkal.
2. Több mint 24 órával korábban megtervezi a napi menüjét.
3. Nagyobb örömöt talál az étkezés „morális” vonatkozásában, mint magában az étkezésben, ízekben.
4. Az elfogyasztott ételek „minőségének” növelésével csökken élete minősége.
5. Fokozódó merevséggel és önkritikával viszonyul az étkezéshez.
6. Önbecsülését az egészséges táplálkozásra alapozza, és nincs jó véleménye azokról, aki nem ugyanezt teszik.
7. A „helyes” ételek fogyasztása azzal jár, hogy elkerül minden olyan ételt, amely korábban a kedvencei közé tartozott.
8. A fogyasztható ételek körének leszűkítése miatt úgy gondolja, hogy „helyesen” csak otthon tud táplálkozni, ezért egyre kevesebb időt tölt a családdal és a barátokkal.
9. Bűntudata van, vagy undorodik magától, ha „rossz” ételeket eszik.
10. A „helyes” étkezés az önkontroll érzetét adja.

A betegség kialakulásában az is közrejátszik, hogy a nők feladata már nemcsak a háztartás vezetése és a gyermekek nevelése, mert emellett sokszor napi 8-12 órát is dolgoznak - gyakran családfenntartóként. A „családi tűzhely melege” már lassan a múlté. A munka mellett kevés idő jut a napi főzésre, étrendünk részévé váltak a félkész ételek, amelyeket csak melegíteni kell, de tele vannak mesterséges adalékanyagokkal. A fáradtság, a stressz levezetésére az aktív illetve a passzív pihenést felváltotta a kávé, a cigaretta, az energia italok, és a nők körében is megemelkedett az alkoholfogyasztók száma.

Majd mikor rádöbbenünk hibás életvitelünk súlyosságára és diétába, fogyókúrába, egészséges táplálkozásba kezdünk, hamar átfordulhat az egészséges étel függőségbe hozzáállásunk. Az ortorexia gyógyításának, illetve elkerülésének alapfeltétele, hogy találjuk meg az étrendünk kialakításánál az egészséges egyensúlyt, tanuljuk meg ismereteinket fejleszteni, hogy a média által gerjesztett, gyakran túlzott információkat szelektálni tudjuk, tanuljuk meg leküzdeni a stresszt.


A szindrómát nem könnyű diagnosztizálni, mivel nagyon nehéz megmondani, hogy hol a határ az egészséges táplálkozásra való normális törekvés és az ortorexia között. Az érintetteknek nincs betegségtudatuk, sőt úgy gondolják, hogy mindent megtesznek az egészségük érdekében.